Sav Sparkling: Sprudlende svensk natur samlet i en flaske

En dag stødte bio-ingeniøren Peter Mosten på en ganske speciel opskrift. I sine bestræbelser på at arkiverer gamle tekster om Jämtlands unikke natur fra 1700-1980 faldt han over en opskrift på 

“Birketræssaft-Champagne” fra 1785.

Nysgerrigheden tog over og Peter besluttede sig for at prøve at genskabe denne gamle opskrift. Efter et årti af konstant forfining, fødtes Sav.

Bæredygtige dråber

Da indlandsisen smeltede for 9000 år siden var birketræet det første træ, som rejste sig mod skyerne i Jämtland i det nordlige Sverige. Det første tegn på skov, menneskene der befolkede Jämtland mødte, var birketræs skovene - og her begynder historien om Sav. Birketræet, er for mange mennesker selve symbolet på skandinavien. Så hvorfor ikke lave mousserende vin på birketræssaft?


Når frosten går ud jorden om foråret, danner birketræet vand om til saft. saften bliver så tappet fra nøje udvalgte træer, der vokser på den mineralrige jord omkring “Storsjön”. Udvindingen af birkesaft fra vildtvoksende birketræer skader hverken selve træet eller det omgivende økosystem. Der er altså ikke tale om noget landbrug i forbindelse med produktionen af Sav - kun tapning af vilde birketræer. Træets eksisterende modstandskraft imod skadeinsekter samt svampeangreb gør, at pesticider er helt unødvendige. Derfor er det muligt at sikre, en sikker høst hvert år. Birkesaft har desuden et naturligt rigt indhold af sukker, calcium, fosfor, magnesium, mangan, zink, jern og xylitol. Dette er alt sammen med til at give smag og karakter.

Birketræet

“For at finde de gode birketræer, skal man finde ud af hvordan vegetationen er rundt om det enkelte birketræ. Det gælder om at finde det mest næringsfyldte område. 

Birketræet skal være sundt, friskt og virilt. Således kan man udvælge hvilket træ der skal tappes. Jeg startede med 250 birketræer og er nu oppe på 500. Jeg kan udtrække 10-15 liter birkesaft fra hvert træ. Målet er 50.000 liter pr. år. “ Peter Mosten

Hvordan smager den?

Forvent ikke en traditionel mousserende vin. Fermenteret birketræssaft har et helt speciel smag, som er svær at sammenligne med noget andet man kender. Hvis vi skal sætte ord på smagen, så minder den mest af alt af citrusfrugter, nødder og surdejsbrød med en lang afbalanceret eftersmag af gåselever, svampe og gærede æbler!  Farven er til forveksling som en klassisk Champagne.  Duften har toner af citrus og svensk skovbund (ja, den er god nok). Sav er fremstillet på Méthode Traditionelle (Champagnemetoden) hvilket forklarer dens sprudlende, intense, bobler. Sav passer godt til skaldyr, fisk og det kolde frokostbord. Til ostebordet, anbefaler vi danske salte oste. Sav Sparkling 2009 er den hidtil bedste årgang. Da der ikke er mange tilbage, anbefales det at få fingrene i en flaske, inden det er for sent. Den næste årgang bliver 2017, som vi glæder os til at smage på i efteråret 2018. 

Køb her

Producent: Sav Huset (Peter Mosten)

Land: Sverige

Region: Jämtland

Alkohol: 12,5%

Metode: Méthode traditionelle

Sort: Birketræssaft

Størrelse: 0,75 l

Holdbarhed: Jo ældre, desto bedre