Didier Doué: Champagne med elegance og bagtanke

Med sine 270 meters højde - hæver den lille landsby Montgueux sig majestætisk fra det omkringliggende landskab. Tæt på den forholdsvis store by Troyes men isoleret væk fra nærliggende vindistrikter, udmærker 'bjerget' sig med sit helt specielle terroir. Et terroir, der minder til forveksling om Les Côtes de Blancs grundet den lave topjord og den ekstremt kalkede undergrund. Doués champagner, hvori kalken bidrager til deres mineralske smag kommer tydeligt til udtryk. Didier Doué fortæller, at tilbage i tiden, blev Montgueux tildelt navnet i folkemunde 'Montrachet de Champagne La Vallée de la Seine' - og det mener han, de stolt lever op til den dag idag.

Om Didier Doué

Familien Doué har slået sine folder fem generationer i Montgueux. Fem generationers viden om champagne, der er gået videre til Didier den dag idag.  Didier Doué blev inspireret af sin bedstefar til for alvor at indskrive sig i familietraditionen og i 1975 plantede han sine første vinstokke hvorefter han i 1980 han etablerede sin kælder og den traditionelle 'Pressoir Champenois' . Didiér Doué har i alt 8 beskedne parceller i Montgueux, hvoraf 'Champagne Brut Le Truchat' kommer fra én enkelt parcel og derfor er en enkeltmarksvin på 100% Chardonnay.  Didier Doué bruger generelt hovedsageligt Chardonnay, som udgør 90 % af vinstokkene. Udover Chardonnay, har han 10 % Pinot Noir. Didier Doué og de andre Montgueux-bønder, som f.eks. anerkendte Jacques Lassaigne, høster typisk en uge før andre i Champagne, på grund af den unikke belligenhed på champagnekortet. 

Respekt for terroir og naturen

Didier Doué arbejder efter den biodynamiske principper. Vegetationen i vinmarken består udover vinstokkene også af vild flora og der bor nyttige insekter både i jorden og over den. Planter og insekter fungerer i korte træk, som en naturligt, beskyttende værn for vinstokkene. Menneskelige indgreb er altså derfor meget begrænsede. Balance mellem vinstokkene og deres omgivelser er en del af Didiér Doués identitet - og det kan man også smage i hans champagne. Didier Doué fik i 2009 sin certificering af Ecocert (økologisk).  Det er ikke kun i vinmarken, at Didier Doué gør noget ekstra for klimaet.  Vedvarende energi er en prioriteret.  Alt  elektricitet der bliver brugt kommer fra solpaneler som er placeret på vinkælderens tag,  og det svarer til det forbrug Didier Doué har. Udover dette, er der naturlig ventilation til i kælderen, også kendt som 'free cooling'.  


Degorgering af vinen sker på gammeldags facon i hånden, og altså ikke med at halsen på flasken bliver nedfrosset. De vinkasser, som Descroix Vin modtager fra Didier Doué, er lavet af klimavenligt pap. Komposteringen bliver sendt til et lokalt PEFC godkendt savværk. 

Hvordan smager den?

I disse champagner kommer det særprægede terroir tydeligt frem og udtrykker facetter af enkelthed, mineralitet, elegance og struktur.


Champagne Brut La Chanose:  Denne champagne består af 80% Chardonnay og 20 % Pinot Noir. Den fine sammensætning af disse sorter fra '12 og ‘13 giver dufte af friske mandler og akacie(blomst). I Smagen dominerer chardonnay let efterfulgt af pinot noir der bidrager med en let frugt. Tilsammen formår terroir og de to druer at skabe en fin kompleksitet. La Chanose er et virkelig spændende glas Champagne. På den ene side har du elegance og på den anden side kan du smage de landlige toner, hvilket tilsammen går op i en højere enhed.  La Chanose går hånd i hånd med din hjemmelavede tapas, fed fisk pga. sin syre samt til sushi eller til den klassiske franske apéritif, med lidt oliven og salte snacks. 


Champagne Brut Rosé:  Denne rosé champagne er komponeret af Pinot Noir og Chardonnay. Pinot Noir bliver vinificeret til rødvin, hvilket giver den fine rosé farve. Chardonnay giver elegance og finesse, hvorefter Pinot Noir giver let dybde og toner af griotte-kirsebær. Tilsammen skabes der en fin balance i munden.  Le Rosé passer ideelt til Foie Gras eller frugttærter med jordbær eller kirsebær.


Champagne Brut Le Truchat:  Enkeltmarkschampagnen 'Le Truchat' er fra toppen af af Montgueux, hvor jorden er af hård kalk og flintesten. Le Truchat er 100% Chardonnay og i modsætning til de andre champagner fra Didier Doué, så er druerne høstet i slutningen af høstsæsonen tilbage i 2012. Druernes modenhed, spiller en nøglerolle i Le Truchats lange, friske mineralske smag i munden. I duften vil du finde toner af lindetræ, flint samt hvide blomster.

Smager du efter, vil du finde smagsnuancer af friske mandler og hvis man kunne spise hvidtjørn og  kaprifolium, vil jeg mene at dette er det nærmeste vi kommer!  Le Truchat er et levende bevis på, hvor meget kvalitet Didier Doué får ud af sine marker og ned i flasken. Le Truchat går hånd i hånd med østers og skaldyr, men den kan også gå til fisk og friske oste.

Køb her