Le Perlé: Fra bedstemors opskrift til nordfrankrigs aperitif

Hvordan skaber man den perfekte vin på ribs?
Det spørgsmål stillede Hubert Delobel sig selv tilbage i 1985. Huberts bedstemor var kendt i landsbyen for sin dejlige ribsvin der blev drukket til festlige højtider. Ribsvinen var høj på alkohol, uden bobler og tung som bare pokker! Men med en lille produktion, startede Hubert det hele i kælderen efter bedste iværksætterånd. "Hele min ungdom i "De syv dale", badede jeg i duften af den ribsvin min bedstemor lavede til de store højtider. Sikken en fest vi havde efter et par glas. 40 år efter har jeg villet genskabe denne gamle lokale opskrift - forfine den og få den helt op på champagneniveau." Hubert Delobel

Familietraditionen går videre

Idag er det sønnerne Martin og Romain Delobel, som har overtaget deres fars livsværk og driver vingården eller ribsgården, om du vil! Martin og Romain Delobel arbejder ikke med store kæder eller supermarkeder. De sælger kun til restauranter og små butikker der kræser om deres bobler. Ribsgården er at finde ca 200 km. nord for Paris i den lille by Loison-sur-Créquoise i departementet Le Pas-De-Calais. Ribsgården og deres dertilhørende kælder er livligt besøgt i weekenden af parisere. Udover Le Perlé, laver La Maison du Perlé også Cider, La Frênette, foie gras, terrine af harer, perlehøne og due samt marmelader. Om sommeren står Cathy (Mor) og laver lækre pandekager som kan købes med dertilhørende hjemmelavede marmelader. Alt er lokale opskrifter.

Klima

I det nordvestlige Frankrig dyrker man traditionelt ikke vin. I modsætning til vindruer, behøver
ribs ikke høj varme og passer derfor godt ind i det nordfranske atlanterhavsklima. Ribsbusken giver frugt efter et par år og giver det bedst mulige udbytte, når planten er 12-15 år. Ribsbuskens rodnet stikker ikke særligt dybt. Rødderne kan ikke modstå tørke, så derfor har ribsbuskene det
bedst i tempereret klima, som f.eks. også det danske. La Maison du Perlé har samlet over 80
forskellige ribs- og stikkelsbærsorter. Ambitionen er at samle alle verdens sorter i deres Conservatoire de la Groseille. Udover ribs er der også æbleplantager, hvis æbler bliver brugt til husets fremragende cider, der kun laves i begrænsede mængder hvert år.


Nedenfor, ses en Perlé Spritz, lavet af den københavnske cocktail aficionado Emil Vang. Emil er stifter af Vang&Bar laver bæredygtige cocktails, med sæsonens råvarer. Han benytter sig meget af lokale grøntsager og frugter fra hans mors gård på Møn.

Navnet og de fine perler

Navnet 'Le Perlé' skyldes de små fine bobler, der bliver skabt under fermenteringsprocessen. Disse perler opstår under gæringen. Saften gæres i en tryktank og dermed holdes der på kuldioxiden i vinen. Denne proces bevarer de primære og friske aromaer fra frugten. Der bliver ikke tilsat likør eller vin, udelukkende bærsaft, vand og sukker. I modsætning til champagne, hvor boblerne er forholdsvis aggressive, er boblerne i Le Perlé let prikkende og bidrager til at give den intense bærsmag friskhed og elegance.

Ny generation, nye tider

I takt med, at Martin og Romain har overtaget forretningen - sker der nye tiltag. Smag, opskrift og metode bliver der ikke rørt ved. Til gengæld har de to planlagt, at overgå til økologisk landbrug inden for fem år. Deres ældste bror, som er biodynamisk vinproducent i Loire-dalen er også med til at skubbe tingene i den klimavenlige retning.  Udfordringerne ligger i at få økologiske bær. Descroix Vin gør alt for at vidensdele med Martin og Romain så vi sammen kan opnå et mere bæredygtigt produkt inden for en nær fremtid. 

Le Perlé i tre forskellige varianter

Le Perlé de Groseille (Ribs): Glimtende rubinrød farve med små  fine bobler. I næsen og munden oplever du nuancer af bær, helt fra jordbær til syrlige ribs. Først vil du smage sødme, hvorefter syren langsomt overtager smagsindtrykket. Drikkes som aperitif, til salte snacks, foie gras og er perfekt til festlige begivenheder.

Le Perlé de Framboise (Hindbær): Eminent duft af frugt. Ved første smagsindtryk, minder den om en frisk hindbær-coulis. Farven er en blanding af rubinrød, lys rosenrød og den orange farve. Drikkes som aperitif, men passer fx også fremragende til desserter som f.eks. chokolade eller frugtdesserter.

Le Perlé de Cerise (kirsebær): Farven er rubinrød og på grænsen til det violette. Næsen er mørke kirsebær, hvilket også er det samme i munden. Mere kompleks end hindbær og ribs, og den minder om de mørke toner i en Pinot Noir fra Bourgogne. Drikkes som aperitif, til desserter og oste, f.eks gedeoste.

Køb her 

Producent: Delobel

Land: Frankrig

Region: Les 7 Vallés, Côte d'Opale

Alkohol: 11,5%

Metode: Tryktank

Sort: Ribes Rebum (ribs), Rubus idaeus (Hindbær), Rubus      idaeus (Hindbær)

Størrelse: 0,37 l., 0,75 l., 1.5 l.

Holdbarhed: 3-4 år